Spune ce e de spus

Ziarul

Arhiva

Powered By Blogger
toateBlogurile.ro
TRAFIC TRIPUL - Directo Web
   

Motto: Daca vrei sa ascunzi un lucru, un obiect sau o informatie, aseaza-le la vedere. Daca vrei sa fii prins cu ocaua mica, piteste-l cat mai bine. Cândva, cineva tot il va gasi si il va da in vileag.

Despre scrisorile lui Omar Hayssam s-a vorbit mult in ultimele zile. Nu ar mai fi nimic de adaugat. Poate doar ca dezvalurile facute de colegii mei de la “Gardianul” nu au nicio legatura cu campania electorala. Evident, suntem in campanie, iar informatiile ar fi trebuit sa ajunga la cunostinta opiniei publice peste 46 de ani. Demersul este insa unul pur jurnalistic, iar presa, chiar si “aservita mogulilor”, mai are inca ceva de spus in România.

Restudiind informatiile care au fost vehiculate in spatiul public incepând cu ziua fatidica in care au fost rapiti cei trei jurnalisti români in Irak, precum si continutul rechizitoriului in care Omar Hayssam si Mohammad Munaf au fost trimisi in judecata, dar si continutul motivarii instantei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a decis condamnarea definitiva a sirianului la o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare, mi-am dat seama ca toti, deopotriva ziaristi, specialisti, oameni de presa sau simpli cetateni ai acestei tari am fost luati de prosti.

Cineva si-a batut joc de inteligenta noastra in ultimul hal. Toata aceasta poveste este tesuta in jurul dorintei exacerbate a lui Omar Hayssam de a parasi teritoriul României intr-o perioada in care dosarele privind infractiuni economice deschise pe numele sau au primit aviz de sus sa fie lucrate si sa-si produca efecte. Unul dintre aceste efecte directe indreptate impotriva lui Omar a fost instituirea interdictiei de a parasi România. Absurdul motivarii privind punerea la cale a rapirii incepe din acest punct. Astfel, oficial, Omar Hayssam a fost condamnat pentru instigare la rapire, pentru ca apoi sa primeasca unda verde de la Traian Basescu sa se deplaseze in Irak, acolo urmând cu mâna lui si pe banii lui sa ii elibereze pe ostatici si sa se intoarca triumfator cu ei in tara. Ba, se spune ca el nu ar mai fi intentionat deloc sa revina in tara, ci dorea sa dea bir cu fugitii.

Se naste, astazi, fireasca intrebare: chiar avea nevoie Omar Hayssam sa-i rapeasca pe ziaristi ca sa fuga din România? Se vede prea bine ca nu! Realitatea a dovedit ca lui Omar Hayssam i-a fost mult mai usor sa se evapore din spatiul mioritic dupa ce a fost acuzat de terorism decât inainte. Cu toata supravegherea serviciilor secrete si a investigatiilor informativ-operative la care era supus sistematic, Hayssam a fugit din tara. Atunci, de ce tot acest circ? Raspunsul se afla undeva, poate, si in cele trei scrisori publicate astazi de ziarul “Gardianul”, pe care le puteti accesa aici, aici sau aici.