Spune ce e de spus

Ziarul

Arhiva

Powered By Blogger
toateBlogurile.ro
TRAFIC TRIPUL - Directo Web
   
13 dec. 2009

Incepe vânatoarea de dupa alegeri

Posted by Ion Alexandru


Am evitat sa mai abordez subiecte politice sau de actualitate in aceste zile in care situatia alegerilor prezidentiale din 6 decembrie este inca incerta. Cu toate acestea, in ultimele zile s-au intâmplat câteva evenimente care merita subliniate. Cum era de asteptat, in planul jocului politic a inceput vânatoarea de vrajitoare, pe de o parte, si de voturi care sa sustina un guvern al lui Traian Basescu, pe de alta parte.
Emil Boc spunea, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca este convins in proportie de 100% ca orice varianta de prim-ministru va propune Traian Basescu, ea va fi votata de Parlament. Emil Boc stie ca aceasta arma murdara care se afla la indemâna lui Traian Basescu va fi utilizata fara ezitare in situatia in care parlamentul va fi in continuare ostil. Un vot negativ da frâu liber dizolvarii Parlamentului si organizarii de alegeri anticipate.
Santajul politic pare sa-i fi atins pe unii dintre social-democrati. Tot la o emisiune televizata, Madalin Voicu spunea ca a venit vremea ca Mircea Geoana sa renunte de bunavoie la functia de presedinte al partidului si sa-i lase pe altii sa construiasca politica PSD. Mircea Geoana este cel care s-a batut cu Basescu in alegeri, este cel care, prin acceptarea propunerii facute de catre Crin Antonescu, a dat greutate proiectului Johannis.
Analistul politic Ion Cristoiu a facut, la rândul lui referire asupra situatiei din PSD si a afirmat ca i se parea mult mai pretabil ca si candidat al PSD la Presedintie, spre exemplu, Miron Mitrea. Este de notorietate faptul ca Miron Mitrea se afla in conflict deschis cu Mircea Geoana.
Pe de alta parte, au inceput sa se precipite lucrurile in ceea ce priveste zona anchetelor. Imediat dupa anuntarea rezultatului de catre BEC, au avut loc doua termene, unul in procesul lui Dinu Patriciu cu Rompetrol, iar altul al lui Gigi Becali cu dosarul sechestrarii. S-au amanat, instantele stabilind termene dupa Anul Nou. A urmat apoi episodul (straniu, dupa parerea mea) cu darea in consemn la Frontiera a lui Sorin Ovidiu Vântu, episod care a coincis cu arestarea lui Nicolae Popa la Jakarta, si cu anuntarea situatiilor financiare critice de la Newsin, Realitatea TV si Cotidianul. Tot aici se mai poate enumera si zvonul potrivit caruia ziarul "Gardianul" urmeaza sa se inchida imediat dupa a doua jumatate a lunii ianuarie.
Vineri, coincidentele au continuat. Senatorul Catalin Voicu a fost saltat de politie din masina de serviciu, chiar in fata portii, si dus la sediul DNA. Spre dupa-amiaza, i-au dat drumul dar i-au dat interdictia sa paraseasca localitatea si sa intre in contact cu Adrian Nastase, Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, cu un judecator si cu un alt avocat. Acest alt avocat a aparat cauze complexe, care au ajuns inclusiv in cartea fostului procuror Ciprian Nastasiu.
Tot vineri, ANAF a anuntat ca il cauta pe Gigi Becali nu la oua, ci la facturi, pentru ca acesta ar fi restant la plata TVA-ului. Imi aduc aminte de faptul ca, in anul 2005, in decembrie, acelasi ANAF, dar condus la acea data de Sebastian Bodu, i-a pus sechestru pe intreaga avere a lui Gigi Becali. Becali candidase la presedintie in 2004 si s-a pozitionat contra lui Traan Basescu. In 2009, Becali a candidat din nou, iar in turul al doilea i-a dat voturile lui Mircea Geoana. In seara zilei de 6 decembrie, Gigi Becali se afla in spatele lui Mircea Geoana la anuntarea rezultatelor exit-poll.
Un amanunt mai poate fi notat aici. Poate fi o simpla coincidenta, dar mie unuia nu prea mi se pare. O jurnalista, pe nume Nicoleta Savin, care a lucrat direct cu Gigi Becali, a ajuns sa fie filmata in sediul de campanie al lui Traian Basescu, la masa cu Elena Udrea si restul staff-ului. Dupa alegeri, Becali este cautat de Fisc. Interpretati voi coincidenta asa cum doriti.