Spune ce e de spus

Ziarul

Arhiva

Powered By Blogger
toateBlogurile.ro
TRAFIC TRIPUL - Directo Web
   


 Traian Basescu a anuntat, ieri, oficial de la tribuna Administratiei Prezidentiale, ca politistii care au organizat, vineri, un mars "ilegal", dar si jandarmii, care nu au intrervenit pentru ca aceasta manifestatie sa aiba loc, se fac vinovati de savarsirea infractiunii de sumbinarea puterii de stat. Basescu nu a facut aceasta declaratie pentru a-si justifica decizia cu privire la renuntarea la serviciile Jandarmeriei Române si a Politiei Române pe langa Administratia Prezidentiala, ci pentru a se razbuna pe cei care au indraznit sa se ridice impotriva sa.

Ce va urma? Ceva ce nicaieri in lumea civilizata nu s-a intamplat si nu se va intampla vreodata: vom vedea conducerea Ministerului Administratiei si Internelor decapitata, vom vedea destituiri la varful Jandarmeriei si Politiei  Romane, dar si arestarea liderilor politistilor si angajatilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor care si-au cerut drepturile in fata unui presedinte care nici macar nu a catadicsit sa le asculte strigatele disperate.  
Potrivit Codului de Procedura Penala, la articolul 223, se arata ce inseamna DENUNTUL PENAL:  "Denuntul este incunostiintarea facuta de catre o persoana fizica sau de catre o persoana juridica despre savarsirea unei infractiuni". Denuntul reprezinta una din formele prin care organul de urmarire penala, recte Parchetul este sesizat, si trebuie sa indeplineasca caracteristicile plangerii penale. O plangere penala, in intelesul Codului de Procedura Penala, poate fi facuta si verbal: "Plangerea este incunostintarea facuta de catre o persoana fizica sau de catre o persoana juridica, referitoare la o vatamare care i s-a cauzat prin infractiune (...) Plangerea facuta oral se consemneaza intr-un proces-verbal de organul care o primeste". Traian Basescu a facut, asadar, un denunt penal in direct la televizor impotriva Politiei si Jandarmeriei pentru infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 162 Cod Penal, respectiv de subminarea puterii de stat. Potrivit legii, "Actiunea armata de natura sa slabeasca puterea de stat se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. Orice alte actiuni violente savarsite de mai multe persoane impreuna, de natura sa atraga aceleasi urmari, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi". 
Denuntul facut de la cea mai inalta tribuna a statului este adresat direct Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie, competent teritorial si material sa efectueze cercetari intr-o stfel de speta iesita din comun. Codul de procedura penala arata la art.221 referitor la Modurile de Sesizare ca "organul de urmarire penala este sesizat prin plangere sau denunt, ori se sesizeaza din oficiu cand afla pe orice alta cale ca s-a savarsit o infractiune. In cazul in care organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal in acest sens". 


Are curaj Iacob sa-i bage dupa gratii pe politisti si jandarmi?

Se poate intelege, astfel, ca Basescu a sesizat-o prin intermediul televizorului pe Laura Codruta Kovesi, sefa parchetului, cu privire la savarsirea infractiunii de subminarea puterii de stat de catre civili (adica de angajatii Ministerului de Interne politisti, angajati ai Ministerului Justitiei - gardieni de penitenciare), dar si militari deopotriva (angajati ai Jandarmeriei Române care ar fi trebuit, in opinia presedintelui sa-i snopeasca in bataie pe politisti si sa-i opreasca prin orice mijloace sa se deplaseze la poarta Palatului Cotroceni. Legea penala arata ca, atunci cand faptele penale sunt savarsite de militari, competenta materiala pentru instrumentarea unei asemenea cauze penale este a Sectiei Parchetelor Militare. Când, insa, fapta penala a fost savarsita de militari si de civili impreuna, competenta materiala revine Parchetului Civil. Asadar, legea o obliga pe Kovesi sa se sesizeze si tot legea o obliga sa repartizeze cauza Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, condusa de... Marius Iacob. 
Asadar, procurorul care l-a aruncat pe Sorin Ovidiu Vintu in spatele gratiilor, care a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva lui Ion Iliescu, cel care a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva Elenei Udrea, va trebui sa-i ancheteze pe politisti si pe jandarmi. Raspunderea penala in acest caz revine in primul rand organizatorilor marsului de protest din fata Palatului Controceni, adica liderilor sindicatelor din politie, dar si sefului dispozitivului de jandarmi care a insotit coloana de manifestanti. Urmarirea penala poate incepe, asadar, in personam fata de persoanele in cauza, identificate fiind, dar si in rem impotriva celor cateva mii de participanti la acest mars, pana la identificarea fiecarul om in parte. 
Codul de Procedura Penala prevede ca, in cazul infractiunilor pentru care legea penala prevede pedeapsa inchisorii mai mare de patru ani, organul de urmarire penala poate dispune retinerea invinuitilor pe o perioada de 24 de ore si poate cere instantei de judecata emiterea pe numele lor a unor mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile. Va face oare Marius Iacob acest lucru?


Oricine il jigneste pe Basescu risca dosar penal

Asistam, asadar, la un precedent extrem de periculos pentru democratia si asa subreda care functioneaza in Romania. Daca planul lui Basescu va functiona, atunci ca autoritate de lucru judecat el va functiona pentru toate cazurile in care el, Traian Basescu, va fi jignit de orice cetatean din tara asta. Oricine spune ca Basescu este o javra risca sa fie arestat pentru subminarea puterii de stat. Oare de ce seamana situatia actuala din ce in ce mai tare cu vremurile de trista amintire cand România era condusa de Nicolae Ceausescu? 

P.S.. Decat sa ne intristam, mai bine un filmulet vesel sa vizionam: