Spune ce e de spus

Ziarul

Arhiva

Powered By Blogger
toateBlogurile.ro
TRAFIC TRIPUL - Directo Web
   

Personal, marturisesc ca habar n-am cine e Madalina Manole. N-am auzit de ea in viata mea, pana in urma cu câteva zile, când toata presa a anuntat, cu o consecventa ce m-a scos din minti, vestea mortii ei. Dar nu e important daca eu stiu cine e sau nu. Eu sunt metalist si nu ascult decat metale grele. Lasând, insa, la o parte cunostintele mele de cultura muzicala româneasca, nu putem trece cu vederea anumite aspecte legate de asa-zisul mister care "invaluie" tragicul eveniment.


O persoana s-a sinucis, ingurgitând Furadan. Asta e toata stirea. Insa nu e suficienta pentru bolnavii de scenarita cronica. Populatia vrea sa vada neaparat sânge. "Sigur Madalina nu s-a sinucis! Ea a fost omorâta", este opinia generala incetatenita in ultimele doua zile. Numai ca datele anchetei criminalistice efectuate in cazul acestei morti suspecte arata clar ca este vorba despre o banala sinucidere.
Cercetarea la fata locului a aratat clar ca Magdalena Anca Mircea, fosta Manole, a murit dupa ce a baut o cantitate cuprinsa intre 100 si 200 de mililitri de Furadan, o substanta chimica extrem de toxica. Numai 1 mililitru consumat reprezinta o doza letala pentru om. Presa scrie multe, dupa ureche. Cert este ca respectiva substanta se afla intr-un recipient cu volumul de un litru, iar anchetatorii au precizat clar ca in respectivul recipient se mai afla, la momentul ridicarii lui ca proba in dosarul instituit la nivelul Parchetului Tribunalului Bucuresti, o cantitate de 750 mililitri. Asadar, Madalina putea consuma de la un miligram, pana la maximum 250  de miligrame de substanta din respectivul recipient.
Furadan-ul nu este o substanta propriu-zis lichida, ci este intr-o stare semisolida, ca un fel de smântâna groasa. Este imposibil de baut, ci mai degraba poate fi mâncat, si asta numai diluata cu apa. De ce consider ca este necesar de subliniat acest element? Pentru ca unii spun ca cineva i-ar fi putut ingera cu forta Furadan-ul pe gât Madalinei, afacerea fiind, de fapt, un omor. Fals si imposibil de efectuat practic. Anchetatorii au analizat, ce e drept, si un pahar gasit in baia locuintei artistei. Presa spunea ca Madalina ar fi baut doua pahare de Furadan. Poate daca avea volumul unui elefant, stomacul unui crocodil si digestia unui sarpe ar fi putut face asta. Explicatia logica a prezentei acelui pahar este aceea ca paharul era unul de baie, folosit la clatitul gurii dupa ce locatarii acelei case se spala pe dinti. La autopsie, s-a descoperit in interiorul stomacului sinucigasei o cantitate de 400 de mililitri de substanta toxica de culoare roz. Asta nu inseamna ca Madalina a consumat 400 de mililitri de Furadan, ci ca stomacul ei continea o combinatie de Furadan cu apa. Acest amanunt denota faptul ca atât apa, cât si substanta toxica au fost ingerate de Madalina Manole voit, neexistând premisele unei ingerari fortate de catre o terta persoana.
Explicatiile sunt simple. Daca Madalina Manole ar fi fost victima unei infractiuni de omor, atunci la necropsie, dar chiar si la examinarea medico-legala externa a cadavrului, corpul artistei ar fi trebuit sa prezinte urme de violenta. Practica criminalistica impune prelevarea de tesut si probe biologice de sub unghii, din par, se fac analize epiteliale pentru a identifica urme de compresie mecanica. Ceea ce in cazul de fata nu au fost identificate. Excluzând ideea ca cineva i-ar fi ingerat cu forta in cavitatea bucala respectiva substanta, obligând victima sa o si inghita, asta in timp ce artista era constienta, se banuieste (de catre pitziponcii din România), ca Madalina a fost lovita in cap. Apoi ca un agresor (pe care pitziponcii despre care vorbeam mai sus l-au si identificat in persoana sotului ei) ar fi profitat de starea de lesin a Madalinei, turnându-i pe gât respectiva substanta. Imposibil, pentru ca substanta combinata cu apa a ajuns in stomacul victimei, ceea e este imposibil daca victima este inconstienta.

Voma spasmica, reactie fireasca

Prezenta substantei toxice in cavitatea bucala a victimei, dupa decesul acesteia, când anchetatorii au ajuns la locuinta sotilor Mircea, din Otopeni, are si ea o explicatie foarte simpla. Anume, nu era o urma de ingerare a substantei otravitoare, ci o reactie fireasca de spasm, artista vomând o parte din combinatia mortala consumata inainte de a deceda. Urme de voma au fost identificate cu ocazia cercetarii criminalistice la fata locului.
Cât priveste lovitura la cap, care reprezinta pentru aceiasi pitziponci, proba exercitarii unei agresiuni externe asupra Madalinei, aceasta reprezinta o contuzie craniana, dispusa pe peretele exterior al cutiei craniene, in spate, ca urmare a starii de inconstienta instaurata asupra sistemului nervos al Madalinei la scurt timp dupa ce a consumat respectiva substanta. Ea apucase sa iasa din baie si se indrepta pe holul baii, catre living. Prabusirea mecanica a corpului a fost una dinainte catre inapoi, ce  a facut ca impactul cu solul sa se faca de la o inaltime de peste un metru, primul punct al corpului care a atins gresia fiind capul. Este foarte posibil ca inconstienta (lesinul) totala sa se fi instituit in urma acestei lovituri involuntare cauzata de precipitarea corpului pe spate de la o inaltime de peste un metru (inaltimea cazaturii fiind direct proportionala cu inaltimea corpului Madalinei Manole). Atât examinarea medico-legala externa, cât si raportul de necropsie indica faptul ca lovitura de la cap nu i-ar fi putut pune victimei viata in primejdie.

Madalina a ingerat substanta dupa ora 5.00

Datele orare, dar si indiciile medicale, arata ca Madalina Manole s-a sinucis dupa ora 5 dimineata. Acest fapt este confirmat de declaratia sotului, data in fata anchetatorilor, dar si de raportul medical intocmit de medicii Ambulantei care a sosit la fata locului la ora 6.01. Sotul Madalinei a precizat ca au ajuns acasa, cu o seara inainte, si ca au ciocnit un pahar in cinstea zilei ei de nastere. La ora 1.00, barbatul isi aminteste ca a plecat, impreuna cu sotia sa la culcare, in dormitorul situat la etajul locuintei din Otopeni. Omul stia ca totul e in regula. Tot din suplimentul de declaratie luat la Parchet, barbatul isi aminteste ca, undeva dupa ora 3.00, s-a trezit intamplator, observând ca sotia sa nu se mai afla in pat. A crezut ca femeia s-a dus la toaleta (situata la parterul locuintei), si a adormit la loc. S-a mai trezit abia la 5.30, observând si de aceasta data ca sotia lipseste din dormitorul conjugal. Atunci a strigat-o si, vazând ca nu-i raspunde, si-a tras omul ceva pe el de imbracat si a coborât sa vada unde e nevasta-sa. A gasit-o in holul de la baie, inconstienta, cazuta pe jos. A incercat sa o trezeasca. N-a reusit. Ea inca traia, deci. La ora 5.37 sotul a apelat Serviciul Unic de Urgenta 112, anuntând dispecerul de serviciu ca sotia se simte foarte rau, ca a luat o substanta. De de a spus asta? pentru ca lânga ea se afla flaconul de Furadan. La ora 6.01 a sosit Ambulanta. Medicul si asistentul au incercat s-o resusciteze. E logic ca femeia era inca in viata, pentru ca niciun medic sanatos la cap nu ar incerca sa resusciteze un mort. La ora 6.15 medicul a constatat decesul. Toate aceste indicii conducv spre ipoteza ca Madalina Manole a ingerat Furadan cu apa cel mai devreme la ora 5.00, iar ca substanta toxica nu putea sa fi fost consumata in cantitate mai mare de 100 de miligrame. Daca ar fi baut 400 de miligrame, cum se spune in folclorul românesc alimentat febril de pitziponcii despre care vorbeam mai sus, Madalina trebuia sa fie moarta inca de la ora 5 si cateva minute. 

Mesajul. N-a mai apucat sa-l transmita

Ora scrierii SMS-ului despre care se fac, de asemenea, tot felul de speculatii, nu reprezinta ora la care Madalina Manole s-a otravit, ci doar indiciul cu privire la ora la care artista a luat decizia de a se sinucide. Mesajul text, salvat in draft-ul telefonului ei mobil la ora 2.00, arata ca Madalina a asteptat ca sotul ei sa adoarma. Apoi s-a asigurat ca soacra, care se afla de asemenea in imobil, doarme si ea. Nu a scris un bilet, asa cum practica majoritatea sinucigasilor, din motive de protectie. Daca ar fi cautat o foaie de hârtie si un pix, ar fi facut zgomot. Ar fi trebuit sa aprinda lumina. Telefonul mobil era cel mai rapid si sigur mijloc de a lasa posteritatii ultimele gânduri. telefonul mobil are propria lumina. 
A scris mesajul, cel mai probabil in momentul in care decizia ei de a-si suprima viata era luata cu hotarâre de 100%.  Când a terminat de scris, hotarârea a mai palit. Insa nu suficient de mult pentru a renunta de tot la nefasta decizie. A hotarât sa transmita mesajul abia dupa ce totul va fi ireversibil. Trei ore mai târziu, dupa ce, cel mai probabil, a dus o lupta imposibil de imaginat si de descris cu propria-i constiinta, a ingerat substanta, apoi a intentionat sa trimeata mesajul. N-a mai apucat, pentru ca a lesinat si s-a lovit la cap.

P.S. Lasati-l in pace pe sot

Scenarita este boala cea mai cumplita de care sufera poporul român. O boala care, din pacate, afecteaza sanatatea populatiei per ansamblu. Madalina Manole s-a sinucis. Madalina Manole a ales sa nu mai traiasca intr-o astfel de viata care, probabil, nu i-a oferit ceea ce cu siguranta ar fi meritat. E decizia ei, pe care, fie ca ne convine, fie ca nu, trebuie sa i-o respectam. Aviz celor care condamna gestul ei, pe de o parte, dar si celor care cauta sa demonstreze ca moartea Madalinei nu a fost un ultim gest al ei de vointa. I-as sfatui pe cei care fac parte din categoriile de mai sus sa isi analizeze propriile vieti, propriile destine si sa se lase de meseria de bârfitori. Aruncarea cu noroi, in mod nejustificat, asupra sotului (un om distrus la acest moment si care cu greu va reusi sa se mai ridice vreodata de josul unde a fost trântit de moartea celei pe care a iubit-o) reprezinta cea mai crasa speta de ipocrizie. Lasati-l in pace sa isi ingroape nevasta. Si lasati-l sa-si creasca copilul care i-a ramas doar in grija lui.