Spune ce e de spus

Ziarul

Arhiva

Powered By Blogger
toateBlogurile.ro
TRAFIC TRIPUL - Directo Web
   

“Puterea” a dezvăluit, în ediţia de ieri, faptul că Poliţia Comunitară a Municipiului Bucureşti, instituţie care îşi concediază aproape jumătate dintre angajaţi ca urmare a aplicării prevederilor OUG 63/2010, a achiziţionat autoturisme Dacia Logan şi Duster în valoare de 3,7 milioane de lei, cu TVA inclus. Societatea care a furnizat, deja, cele 40 de autoturisme contractate, SC Romturingia SRL, cu sediul în Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, are sediul în localitatea în care actualul şef al Poliţiei Comunitare Bucureşti, Ion Tincu, a absolvit studiile liceale şi unde a lucrat, în urmă cu 13 ani, ca jurist în cadrul Biroului de Asistenţă Socială al Primăriei Municipiului Câmpulung Muscel.

Societatea care a câştigat, la data de 19 august 2010, licitaţia deschisă organizată de către Poliţia Comunitară a Municipiului Bucureşti pentru achiziţia de vehicule cu destinaţie specială este Romturingia SRL, cu sediul în municipiul Câmpulung Muscel. Firma a luat fiinţă la data de 5 octombrie 1994, având un capital social subscris şi vărsat în valoare de 270.200 de lei şi un aport în natură la capitalul social în valoare de 2.699,96 lei. Potrivit datelor furnizate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, societatea are ca principal obiect de activitate producţia de caroserii pentru autovehicule, fabricarea de remorci şi semiremorci.
Conform aceloraşi date ale Registrului Comerţului, firma are doi asociaţi şi administratori, respectiv Stelian Ion, născut la data de 5 iunie 1957 în localitatea Negreşti, judeţul Argeş, cu o cotă a beneficiilor şi pierderilor de 70%, respectiv Vasilica Ion, născută la data de 16 august 1957, în localitatea Corbeni, judeţul Argeş, cu 30 % cotă din beneficii şi pierderi.
Coincidenţa face ca actualul director general al Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti, Ion Tincu, născut la data de 9 august 1972, să fi absolvit, în anul 1990, cursurile Liceului “Negru Vodă” din Câmpulung Muscel, profilul electrotehnică. Mai mult, pe vremea când societatea Romturingia se afla încă la începuturile sale, respectiv în perioada 1995-1997, Ion Tincu a lucrat ca jurist în cadrul Biroului de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei Municipiului Câmpulung Muscel, unde se ocupa de efectuarea anchetelor sociale pentru instituirea tutelei, a curatelei, divorţului sau privind ajutorul social, precum şi de analizarea documentelor pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului.

Cât de umflate sunt costurile


Revenind la contractul privind maşinile cu care a fost dotată Poliţia Comunitară din Bucureşti, potrivit informaţiilor oficiale furnizate, luni, de către purtătorul de cuvânt al instituţiei, Răzvan Popa, firma Romturingia a livrat Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti 40 de autoturisme, dintre care 20 Dacia Duster şi 20 Dacia Logan MCV. Preţul final al contractului este de 2.998.625 de lei, la care se adaugă TVA, în valoare de 719.670 de lei, rezultând un cost total de 3.718.295 de lei.
Potrivit site-ului oficial al companiei Dacia din Piteşti, un autoturism Logan MCV poate fi achiziţionat cu preţul minim de 37.572 de lei cu TVA inclusă, iar un autoturism Duster poate fi achiziţionat cu preţul minim de 46.489 de lei cu TVA inclusă. Ceea ce înseamnă că, dacă autoritatea contractantă ar fi achiziţionat autoturismele direct de la producător, contractul ar fi valorat minimum 929.780 de lei cu TVA inclusă, adică de patru ori mai puţin decât preţul plătit de Poliţia Comunitară Bucureşti.
Să presupunem însă că autoritatea contractantă ar fi vrut să achiziţioneze cele mai bune modele Logan MCV şi Duster direct de la producător. Potrivit aceluiaşi site oficial al Dacia, preţul cel mai ridicat al unui autoturism Logan MCV este de 56.465 de lei cu TVA inclusă, iar preţul cel mai ridicat al unui autoturism Duster este de 70.050 de lei cu TVA inclusă. În total, cele 20 de Loganuri şi 20 de Duster ar fi costat maximum 2.530.300 de lei cu TVA inclusă, în loc de 3.718.295 de lei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Comunitare Bucureşti, Răzvan Popa, autoturismele achiziţionate luna trecută sunt dotate cu echipamente speciale, constând în grilaje despărţitoare pentru transportul deţinuţilor, locaşuri speciale pentru cătuşe, staţii de emisie-recepţie, precum şi cu instalaţii luminoase şi acustice de semnalizare. Nici o maşină nu este dotată cu aparat tip radar. Ceea ce înseamnă că numai preţul acestor dotări ar fi costat bugetul Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti între 1.187.995 şi 2.784.515 lei. Cu alte cuvinte, fiecare dintre cele 40 de maşini intrate în parcul auto al instituţiei are dotări ce costă între 30.000 şi 70.000 de lei, adică mai mult decât maşina în sine.  

Instituţia a mai cumpărat maşini în 2007

Tot Răzvan Popa ne-a declarat, legat de oportunitatea acestei achiziţii, că, înaintea perfectării acestui contract cu societatea Romturingia SRL din Câmpulung Muscel, parcul auto al Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti deţinea 17 autoturisme, din care funcţionale mai sunt doat 9 maşini. Asta, în condiţiile în care Poliţia Comunitară a Municipiului Bucureşti a achiziţionat autoturisme abia acum 3 ani, potrivit site-ului SEAP, prin licitaţie publică. O fi vorbe de cele despre care vorbeşte Răzvan Popa?
Astfel, la data de 15 octombrie 2007, Poliţia Comunitară a Municipiului Bucureşti a încheiat trei contracte pentru achiziţionarea de autoturisme. Un prim lot a fost atribuit societăţii SC Eurocar Service SRL, cu sediul în Bucureşti, care a primit un contract în valoare de 88.821 de lei fără TVA. Un al doilea lor a fost atribuit firmei SC Hyundai Motor SRL, cu sediul în Bucureşti, care a primit un contract în valoare de 59.993 de lei fără TVA, în timp ce societatea SC Porsche Inter Auto România SRL, cu sediul în Voluntari, judeţul Ilfov, a primit din partea Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti un contract în valoare de 78.040 de lei fără TVA. Per total, numai în anul 2007, instituţia aflată în subordinea Primăriei Capitalei a cheltuit pentru dotarea propriului parcu auto suma de 269.856,26 lei cu TVA inclusă, la nivelul preţurilor de piaţă de atunci. Potrivit uzanţelor, contractul încheiat cu firmele în cauză ar trebui să conţină şi garanţia autoturismelor furnizate care, fiind vorba de vehicule cu destinaţie specială, în mod normal, ar trebui să aibă o perioadă de valabilitate mai mare de trei ani.

Poliţia Comunitară rămâne fără jumătate dintre angajaţi
 
Reamintim că achiziţia celor 40 de vehicule cu destinaţie specială făcută a fost făcută de Poliţia Comunitară a Municipiului Bucureşti la data de 19 august 2010. Asta, în condiţiile în care, în cadrul şedinţei din data de 6 august 2010, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat Hotărârea cu numărul 176 prin care au fost aprobate structura organizatorică, numărul total de posturi, statul de funcţii şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti, potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006, privind finanţele publice locale.  Prin acesastă hotărâre, consilierii generali au decis ca din cele 1.087 de posturi existente la nivelul Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti (din care erau ocupate efectiv 708 posturi), să mai rămână doar 398 de posturi. Din acestea, 90 de posturi vor fi ocupate de personal TESA, doar 300 de angajaţi urmând să lucreze în operativ.