Spune ce e de spus

Ziarul

Arhiva

Powered By Blogger
toateBlogurile.ro
TRAFIC TRIPUL - Directo Web
   
13 nov. 2009

ODIHNESTE-TE IN PACE, MAESTRE!

Posted by Ion Alexandru




Maestrul Gheorghe Dinica va fi inmormântat, astazi, la Cimitirul Bellu, lânga mormântul in care se ohihneste Maria Tanase. Aleea unde este situat mormântul ii va purta, de astazi, numele lui Dinica. Astazi, 13 noiembrie 2009, este ziua in care ne vom desparti pentru totdeauna de marele actor si om care a fost Gheorghe Dinica. Insa opera pe care a lasat-o in urma sa este nemuritoare. ADIO, MAESTRE. AI FOST SI VEI RAMANE CEL MAI BUN!


De la inceputul anului, Agentia Nationala a Romilor a angajat cheltuieli de 1.061.000 € • Au cumparat autoturisme, laptopuri si servicii hoteliere • Banii provin din fonduri structurale europene, dar si de la Guvernul Boc • PDL spera sa-i atraga pe tigani de partea lor la alegerile prezidentiale

Agentia Nationala a Romilor (ANR) a anuntat organizarea a 11 licitatii pentru achizitii de bunuri si servicii, astfel incat sa se integreze mai lesne intr-o societate care - sustin ei - ii marginalizeaza. Proiectele au fost aprobate de fostul presedinte al ANR, avand rang de secretar de stat, Robert Laurentiu Iapornicu, propulsat de Marean Vanghelie in aceasta functie, din partea PSD. Din 8 septembrie, sefia ANR a revenit, pe linie PD-L, lui Ilie Dinca. Personaj care a fost primul presedinte al agentiei la infiintare, in 2004. Cu aceeasi ocazie, premierul Emil Boc a mai dispus alocarea sumei de 7,5 milioane de lei minoritatilor nationale (20 la numar), din fondul de rezerva al Guvernului.
De fapt, aceeasi suma de bani fusese luata de la minoritati la rectificarea bugetara din luna aprilie, iar acum s-au dat banii inapoi. Potrivit unor surse din PNL, aceasta manevra ar fi avut scopul de a atrage minoritatile de partea Guvernului Emil Boc, la votarea iminentei motiuni de cenzura, ce avea sa aiba loc cateva zile mai tarziu. Lucru care nu s-a intamplat.
Agentia de Investigatii Media a prezentat recent un film in sectiunea video, din care reiesea cum tiganii au sarbatorit cu bautura si mancare de ziua rromilor chiar in sediul agentiei, sub stema guvernului. ANR tine de secretariatul general al Guvernului.

Tehnica IT pentru minoritari

Programele prin care tiganii isi cumpara masini, computere si au de gand sa se tina de conferinte poarta denumiri dintre cele mai mobilizatoare. Prezentam doar cateva dintre acestea: "Impreuna pentru o societate mai buna", "Scoala - o sansa pentru fiecare", "Educatia copiilor romi - calea spre un loc de munca stabil" sau "Reteaua nationala a expertilor nationali romi, mecanism de sprijin in implementarea masurilor de incluziune sociala a romilor, grup vulnerabil supus excluziunii sociale".
In scopul contracararii "excluziunii sociale", ANR a scos la licitatie achizitionarea a 44 de laptopuri, contra sumei maxime de 132.000 lei. Adica, laptopuri de 700 de euro bucata. Ceva mai incolo, fiindca primul lot nu era suficient, s-a organizat o alta licitatie, pentru cumpararea altor 60 de laptopuri si 5 computere de birou, in limita sumei de 312.000 lei, inclusiv TVA.
In urmatorii trei ani, ANR mai are de gand sa cheltuiasca 1.457.000 lei pe servicii hoteliere, masa si sali de conferinta, la care se adauga alti 303.000 de lei in acelasi scop, dar pe alt program.

Alte cheltuieli la fel de bizare:

- 537.500 lei pentru 221 de computere cu software preinstalat;
- 141.000 lei pentru 50 de laptopuri;
- 14.300 lei pentru 3 computere de birou;
- 285.000 lei pentru 50 de computere de birou, 11 imprimante multifunctionale cu scanner si fax, 8 laptopuri si 100 de stikuri de memorie.

Cai putere pe bani europeni

Si pentru ca tiganii sa se poata integra cum se cuvine, de marginalizati ce sunt, este nevoie ca sefii lor sa aiba mijloacele de deplasare adecvate. Programului "Impreuna pe piata muncii" ii sunt strict necesare fix 10 automobile de culoare albastru indigo, cu cilindreea intre 1600 - 2000 cmc, pe motorina, si cu minimum Euro 4. Costuri de leasing: 870.000 de lei, respectiv o medie de peste 20.000 de euro/bucata/automobil. Ceea ce denota ca romii nu incurajeaza productia nationala de Loganuri, care costa mai putin de jumatate din aceasta suma, ci au nevoie de masini ceva mai de lux.
Pentru un alt program se vor cheltui 226.000 de lei, ca sa se cumpere, tot in leasing, doua autoturisme de maximum 26.300 de euro/bucata. De asemenea, se doreste si incheierea unui acord-cadru, pe o perioada de doi ani si trei luni, cu privire la inchirierea ocazionala a doua autocare de 42 - 50 de locuri si a 4 microbuze de 8 - 15 locuri, servicii pentru care s-a alocat suma de 178.500 lei.
Una peste alta, cheltuielile angajate de ANR pentru implementarea programelor finantate din fonduri structurale se ridica la nu mai putin de 4.456.199 lei. Respectiv, 1.061.000 euro, la un curs de referinta de 4,2 lei/euro.

Mic dictionar de "ciordit" bani comunitari

Problemele privind utilizarea fondurilor destinate emanciparii romilor au ceva etate, dar pana acum nicio persoana responsabila n-a ajuns dupa gratii. Nici nu ne dorim sa se intample una ca asta, insa un control adecvat ar trebui sa existe, mai cu seama ca presa a tras in repetate randuri semnale de alarma in acest sens. Trecem in revista doar cateva:
- Incepand cu 2004 s-au volatizat 11,3 milioane de euro destinati scolarizarii copiilor de etnie rroma. La analiza efectuata in 2009 s-a constatat doar ca gestionarii fondurilor din 12 judete s-au imbogatit putin.
- Printr-un program PHARE din 2006, pretentios denumit "Accelerarea implementarii strategiei nationale de imbunatatire a situatiei romilor" a fost alocata o suma importanta in euro. Urmau sa fie finantate mica infrastructura si locuintele, sanatatea, formarea profesionala si pregatirea vocationala privind activitatile aducatoare de profit. S-au acordat comunitatilor locale finantari cuprinse intre 5.000 si 200.000 de euro, cu conditia ca solicitantii sa contribuie si ei cu 10% din suma solicitata. Banii au disparut, iar rezultatele programului au fost egale cu zero.

- In 2007 au fost alocate fonduri europene de sute de mii de euro ca romii sa primeasca si ei carti de identitate. Rezultatul: in 2009 sute de mii de tigani nu detin acte de identificare, dar reprezentantii a o serie de ONG-uri care - chipurile - ii reprezinta prospera. Numai in Bucuresti s-ar afla peste 30.000 de tigani fara carti de identitate.
- Ioan Gruia Bumbu, fost presedinte al ANR pana sa fie schimbat de omul lui Marean Vanghelie anunta ca Romania a obtinut de la UE o finantare de 25 de milioane de euro, pentru educatia si pregatirea profesionala a comunitatilor de romi din toata tara. Bani care au disparut, fara ca premierul sa dispuna propriului corp de control vreo investigatie in acest sens.
- Potrivit presei locale, in mai 2009, 500.000 de euro destinati integrarii sociale a romilor au fost deturnati, ajungand in buzunarele sefilor Inspectoratului Judetean de Politie Gorj. La fel s-a intamplat cu alte fonduri, care au ajuns in conturile consilierilor locali din Moldova Noua, judetul Caras-Severin.
Conform senatorului Iulian Urban, tara noastra a primit pana acum peste 100 de milioane de euro din partea UE, pentru integrarea romilor, care fonduri au generat fraude dintre cele mai mari. Banii s-ar fi impartit "frateste intre ONG-uri, politisti, politicieni si liderii comunitatilor de tigani. Rezultatul: ei sunt tot mai bogati, iar romii raman paria societatii romanesti"

Metallica - I Disappear

Posted by Ion Alexandru

Ceva muzica...