Spune ce e de spus

Ziarul

Arhiva

Powered By Blogger
toateBlogurile.ro
TRAFIC TRIPUL - Directo Web
   


Vasile Blaga pregateste dupa alegeri "Directia de Informatii Interne" • DII - sau D2, cum i se zice - va functiona ca "Internal Affair" din SUA • In proiect exista si o scapare pentru "politia politica" • Prioritatea nr. 1 in actualul DGIPI - campania electorala - "Basescu presedinte!"

Serviciul secret al DGIPI este in continuare in degringolada. Vasile Blaga, interimarul ministru de Interne, a schimbat din functii sefimea impusa de predecesorul Nica, cu oamenii lui. In acelasi timp a anuntat ca DGIPI functioneaza ilegal de trei ani si ca trebuie inlocuit cu o structura noua, moderna, cu alte atributii, conform intelegerilor cu UE si NATO. Un fel de "Internal Affair" american.
E putin de crezut ca Blaga va scapa din mana rolul de politie politica al "doi s'un sfert" pentru "o structura moderna". Cert e ca ministrul a dispus executarea unui proiect pentru noua structura, careia i-a gasit si un nume nou: "Directia de Informatii Interne" (DII), sau D2, cum au inceput s-o boteze cei care lucreaza la proiect, datorita faptului ca doi de "I" din coada seamana cu "II" roman. Asa ca structura si-a gasit un nume "de cod" - cum era si "doi s'un sfert", provenit din numarul unitatii militare UM 0215 - chiar inainte de a se infiinta.
Cum spuneam, pana la noi atributii, deocamdata agentii UM 0962 (indicativul se va pastra) lucreaza "pe cont propriu", fiecare facandu-si micile jocuri de interese locale, folosind documentele din arhive. Prioritatea numarul unu este campania electorala.


Arhiva lui Vanghelie


La aproape doua luni dupa ce Marean Vanghelie anuntase ca arhiva temutului "doi s'un sfert" se afla la el, declaratie urmata de demiterea comandantilor acestui serviciu secret, la UM 0962 toata lumea se ocupa de campania electorala si asteapta cu sufletul la gura infiintarea "D2", de dupa alegeri. Asta in cazul in care Traian Basescu va iesi presedinte, iar proiectul lui Blaga va merge mai departe.
Din anturajul lui Vasile Blaga am fost informati ca, in urma cu o saptamana, pe masa ministrului a aparut si mult asteptatul raport privitor la scurgerea de informatii din arhiva Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. Si era evident ca Vanghelie nu a comis o gafa cu declaratia sa, intrucat se observa lesne in campania electorala cum au inceput sa apara documente secrete, cu tinta la PD-L, in special documentarea pe cazul Omar Hayssam.
Reamintim ca dupa fuga lui Hayssam, seful de atunci al DGIPI, Virgil "Vulpea" Ardelean a fost destituit (printr-un soi de demise fortata). In raportul inaintat ministrului Blaga se precizeaza ca nu intreaga arhiva ar fi fost tinta unor scurgeri de informatii, ci numai sectiunile referitoare la cazul rapirii jurnalistilor, precum si documentari operative despre numerosi politicieni ai PD-L si PSD. Aceasta parte de informatii i se pune in carca lui Ardelean, care ar fi trimis aceste documente catre PSD. Cea mai mare parte de informatii, insa, ar fi fost "clonata" oamenii lui Nica, Gelu Drajneanu si adjunctii Paun Iordache si Florin Trosca.
Culmea e ca Miron Mitrea a fost cel care a afirmat initial ca Vanghelie detine documente din arhiva, cu care ar fi incercat sa-l santajeze si pe el, ca pe unul dintre potrivnicii lui Mircea Geoana in PSD. La scurta vreme, Traian Basescu a afirmat, intr-o emisiune televizata ca Dan Nica este cel care i-ar fi pus la dispozitie lui Vanghelie arhiva. Odata cu numirea lui Blaga, adjunctii pusi de Nica de la DGIPI - Paun Iordache si Florin Trosca - au fost schimbati din functii. In locul lor venind Bujor Florescu si Radu Marin. Dupa plecarea lui Nica si Gelu Drajneanu, seful DGIPI si-a dat demisia, Blaga inlocuindu-l cu Stefan Zaharia Pop. Tot atunci, Vasile Blaga a spus ca DGIPI trebuie revizuit pentru ca lucreaza ilegal de trei ani.

Noua structura a D2


Din informatiile pe care le-am putut afla de la surse, noua structura a Directiei de Informatii Interne va functiona pe modelul "Internal Affair" si se va ocupa exclusiv de urmarirea cadrelor corupte ala Ministerului de Interne, profitand de intreaga aparatura de interceptare din dotare. Chestiunile legate de filajele oamenilor de afaceri, politicienilor, ori spionilor ramanand in atributiunile SRI.
D2 se presupune, din cele pe care le-am aflat, ca va avea un departament anti-coruptie (impartit in mai multe sectoare, functie de structura si de "meseriile" din cadrul MAI), unul destinat traficului de alcool, tigari si de droguri, unul pentru crima organizata, unul pentru logistica si IT, unul operativ (interceptare, filaj), unul de transport, unul pentru arhiva operativa si baze de date, unul pentru personal si training si - cel mai interesant - unul pentru administratia locala. Daca in privinta restului departamentelor putem spune ca sunt firesti si ca ar trebui sa ne scape de coruptia din politie, departamentul pentru administratie locala este destinat special structurilor de functionari publici din acest domeniu, intrebarea fiind daca nu cumva aici se va putea perpetua rolul de "politie politica" al UM 0962.
Cat despre cei care vor lucra in D2, ni s-a spus ca vor fi cadre tinere, special pregatite, care nu vor mai avea nici o legatura cu agentii corupti la randul lor ai institutiei. Daca Vasile Blaga se va ocupa si dupa alegeri de aceasta structura, atunci tot Zaharia Pop va ramane comandantul ei, care a detinut pana la numire functia de atasat al Internelor din Romania in Austria si a avut un rol determinant in arestarea lui Severin Tcaciuc.