Spune ce e de spus

Ziarul

Arhiva

Powered By Blogger
toateBlogurile.ro
TRAFIC TRIPUL - Directo Web
   



Scriitorul româno-american Victor Gaetan va lansa, la inceputul saptamânii viitoare, in Statele Unite ale Americii, cartea "Pradarea României", care, potrivit autorului, prezinta exclusiv perioada Omar Hayssam - Traian Basescu, prin intermediul relatarilor fostului procuror DIICOT Ciprian Nastasiu. Volumul este practic un interviu pe care procurorul Ciprian Nastasiu l-a acordat autorului, in care dezvaluie amestecul sefului statului, Traian Basescu, in treburile justitiei, influentarea deciziilor prin intermediul unor oameni fideli pe care i-a pus in functii inalte si care nu au curajul sa crâcneasca in fata lui. ‘Gardianul” va prezinta in exclusivitate capitolul 23 al acestei lucrari, in care Ciprian Nastasiu vorbeste, sub titlul “Pradatorii de energie”, printre altele, despre afacerea ALRO-Slatina, despre cercurile de interese rusesti care intentionau sa puna mâna pe aceasta intreprindere si legaturile acestor grupuri cu oameni implicati politic, “precum Theodor Stolojan si Elena Udrea, consilieri ai Presedintelui Băsescu; Dorin Cocos, soţul lui Udrea; si jurnalistul Bogdan Chirieac”.

Ciprian Nastasiu vorbeste despre magnatul ruso-israelian Vitali Maschitskiy, interesele companiei sale Marco Group asupra combinatului de aluminiu ALRO Slatina, din România, ancheta inceputa de DIICOT impotriva cetateanului American de origine azera Vadim Benyatov si legaturile lor in cercul lel mai apropiat al presedintelui Traian Basescu. Procurorul face referire expresa in acest capitol la consilierii prezidentiali Elena Udrea sI Theodor Stolojan, la omul de afaceri Dorin Cocos, dar sio la jurnalistul Bogdan Chireac. Mai mult, procurorul Ciprian Nastasiu aminteste si de sforile trase de la cel mai inalt nivel al SUA, pentru eliberarea si recuperarea lui Vadim Benyatov. Unul dintre numele mentionate este al lui Joe Biden, actual vicepresedinte al SUA. Prezentam in continuare continutul acestui capitol, care reda textual cuvintele procurorului Ciprian Nastasiu.

“Capitolul 23

PRĂDĂTORII DE ENERGIE

De ce am fost îndepartat de la DIICOT? Sunt sigur ca stiu, dar mai intâi sa va povestesc despre cazul la care lucram în lunile dinaintea eliminarii mele... În dosarul de spionaj energetic, Dosarul 222/2006, pe care l-am deschis in ziua în care echipa de investigatie a DIICOT s-a întors de la Bagdad, în noiembrie 2006, erau implicati câtiva oameni de afaceri straini, dintre care cei mai importantti erau Vadim Benyatov, cetatean american nascut în Azerbaijan si Stamen Stantchev, un bulgar. Dosarul a aparut ca urmare a supravegherii de catre SRI, supraveghere autorizata pe considerente de securitate nationala. SRI era preocupat pe buna dreptate de dovezile în numar tot mai mare cu privire la anumite interese financiare rusesti care acaparau piata energetica româneasca. Vadim Benyatov era angajat ca director al Credit Suisse/First Boston, biroul Europa Centrala si de Est, de la Londra. În 2006 era în România si lucra pentru Marco Industry Group. Desi Marco Group este înregistrata si pare a fi o companie olandeza, compania este controlata de la Moscova de magnatul rus/israelian Vitali Maschitskiy”.  


Planul cooptarii unor oameni cu influenta politica

“În numele lui Maschitskiy, Benyatov era interesat de extinderea planificata a reactorului nuclear de la Cernavoda. În prezent, la Cernavoda functioneaza la capacitate maxima două reactoare (furnizând aproape 20% din energia electrica a României); în 2006 se aflau în etapa de planificare alte doua unitati de reactoare. De asemenea, se afirma ca el încerca sa aranjeze contracte de energie ieftine pentru clientii sai. La 30 noiembrie 2006 Benyatov a fost arestat si acuzat de DIICOT de spionaj si de a fi încercat sa obtina secrete de stat de la Ministerul Economiei cu privire la planurile de privatizare din domeniul energiei. Un scop major al acestor actiuni de spionaj a fost obtinerea unui avantaj în extinderea centralei de la Cernavoda, precum si dobândirea de avantaje de catre Marco Group si componentele sale. ALRO-Slatina. Ce este Marco Group? În 2002, Marco Industries, BV, parte a Marco Group, a preluat una dintre cele mai mari companii românesti, ALRO-Slatina, cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa Centrala si de Est. De asemenea, este cel mai mare consumator de electricitate din România. Asadar, investigaţia privind spionajul industrial a dus DIICOT la Marco Industries, BV si la uriasul consumator de energie, ALRO-Slatina. Iar SRI era pe buna dreptate îngrijorat de tot mai pronuntata influenta ruseasca în aceste <>. Modul în care Marco Group a obţinut controlul asupra ALRO-Slatina nu a fost transparent; Vitaly Maschitskiy a lucrat în mod intentionat pentru a-si ascunde planul de preluare. Nu numai ca a obtinut ALRO-Slatina, dar a preluat si controlul asupra Alum Tulcea, si, pe parcurs, a obţinut Conef Energy SRL, care este licentiata pentru achizitionarea de energie. În mai 2006, Conef a cumparat gaz de la Gazprom, gigantul energetic rus, în baza unui contract pe termen lung, de 30 de ani, la un pret favorabil. În mod incredibil, multe detalii despre strategia Marco Group în România au aparut într-un tribunal comercial londonez în 2005, atunci când Maschitskiy si un partener rus, Alexander Krasner, care era puternic implicat în preluarea ALRO, au intrat într-o disputa juridica. O parte din planul lor de a câstiga si a-si mentine un acces special în România era sa coopteze persoane aflate pe pozitii cu influenta politica, precum si persoane aflate la conducerea unor agentii de privatizare, cu scopul de a-si asigura un tratament preferential. Aşadar, nu am fost socati sa descoperim, în timpul supravegherii la care i-am supus pe rusii asocialti cu Marco Group, ca acestia pareau ca lucreaza îndeaproape cu persoane bine conectate din punct de vedere politic, precum Theodor Stolojan si Elena Udrea, consilieri ai Presedintelui Basescu; Dorin Cocos, sotul lui Udrea; si jurnalistul Bogdan Chirieac”.

Stolojan si Udrea faceau lobby in afacerea ARLO

“În baza unor suspiciuni generate de interceptarile SRI făcute ca parte din dosarul nr. 222, s-a creat un nou dosar pentru a se examina daca persoanele din jurul Presedintelui îi subminau acestuia functia sau securitatea nationala, sub orice aspect. La 11 ianuarie DIICOT a deschis dosarul 30/2007. Cele doua persoane importante identificate ca fiind posibil implicate în ajutarea grupului rus au fost Theodor Stolojan, în calitatea lui de consilier economic al Presedintelui, avea acces imediat la Ministerul Economiei si Comertului; si, de asemenea, Elena Udrea, care parea sa faca lobby pe lânga cei care ocupau pozitii de decizie în vederea accordarii de contracte pe termen lung celor de la ALRO, si totodata sa faca trafic de influenta. În acel moment ea lucra la Cotroceni, asemenea lui Theodor Stolojan. Pentru a avansa în dosarul nr. 222, am solicitatat prin comisii rogatorii obtinerea unor date importante de la partenerii nostri din: Marea Britanie, SUA si Rusia, întrucât modul prin care Maschitskiy încerca sa obtina aceste contracte intra în categoria crimei organizate. De asemenea, activitatile lui ne-au fost semnalate de catre colegii nostri din Elveţia si Italia. Autoritatile ruse ne-au asigurat de cooperarea lor sub aspectul documentarii tranzactiilor bancare”. 

Benyatov i-a spus lui Nastasiu ca nu e in toate mintile

“Din Nou, Interventie Externa . Atunci când l-am informat pe Benyatov ca planuiam sa-i cerem o declaratie referitoare la chestiunea ALRO-Slatina, m-a privit lung si, pe un ton scazut, pentru a nu fi auzit de celelalte persoane prezente, m-a întrebat daca eram în toate mintile si daca-mi dadeam seama în ce ma bagam. Nu a asteptat sa-i raspund si a parasit biroul, dând din cap a refuz. A intrat în birou si a fost asistat de un translator autorizat pentru limba engleza, din momentul în care a fost informat ca fusese inculpat. Eram constient ca acest caz era foarte sensibil din cauza numelor politice românesti <> implicate în actiuni în numele Marco Group; m-am asteptat ca asupra DIICOT sa se faca presiuni, si chiar asa s-a întâmplat dupa arestarea lui Benyatov. În sprijinul lui, MAE a transmis o scrisoare din partea congresmenului Robert Wexler, un democrat din Florida, care era preocupat de soarta acestui rezident al statului Florida – care locuia, de fapt, în Londra în cea mai mare parte a timpului. Alte figuri americane care au înaintat <> cu privire la Benyatov erau congresmanul californian Elton Gallegly, senatorul Richard Lugar din Indiana, senatorul Joe Biden din Delaware, în prezent vicepresedintele SUA, Maura Harty, înalt oficial în Departamentul de Stat american, si fostul ambasador al Statelor Unite în România, Alfred Moses. Robert Wexler era, la acel moment, presedintele subcomisiei pentru Europa a comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor (recent, Wexler a demisionat din Congresul SUA); Elton Gallegly era membru în subcomitetul pentru Imigratie si Securitatea Frontierelor din cadrul Comisiei Juridice, iar senatorul Biden (astazi vicepreşedintele SUA), în calitate de presedinte al Comisiei pentru Relatii Externe din Senatul SUA. Acesti trei demnitari, împreuna cu Departamentul de Stat, au o influenta majora asupra politicii SUA fata de România. Vadim Benyatov si Credit Suisse au reusit, în mod cert, sa activeze o lista impresionanta de sustinatori ai acestuia – este îndoielnic daca ei au stiut sau nu ceva despre acuzatiile împotriva lui”. 

Cautau sprijin in anturajul presedintelui

“Chiar daca intervenetiile au fost încadrate ca cereri de <> cu privire la situatia juridica si medicala a lui Benyatov, interesul autorilor reprezenta o forma de presiune externa careia Presedintele i se opune rareori. Si, într-adevar, situatia lui a fost clarificata: împotriva recomandarilor DIICOT, in recurs, Inalta Curte de Casatie si Justitie, a ridicat interdicttia de parasire a tarii, iar el a plecat. In prezent se afla la Londra si <> pentru a se prezenta în fata justitiei române. Ceea ce nu parea sa mai conteze a fost faptul ca Vadim Benyatov reprezenta unul dintre interesele economice organizate care încercau sa submineze si sa distruga economia României. Una dintre tacticile lui a fost aceea de a aborda anumiti politicieni români cu pozitii înalte din apropierea Presedintelui, cu scopul de a obtine sprijin pentru interesele economice ale clientilor sai în domeniul energiei si al metalelor. Iar acest lucru este împotriva legii ...”

0 Comments

Add A Comment